20 Şubat 2012 Pazartesi

osmanatalay@yahoo.com İHH yöneticisi ve dış politika uzmanı Osman ATALAY

13/2/2012

Suriye de halk direnişi devam ederken gelinen nokta gerçekten içler acısı bir durum.Humus şehri bir aydır abluka altında elektrik,su gıda ilaç sıkıntısı had safhada insanlar yaralılarını korktukları için, hastaneye götüremiyor evlerde tedavi etmeye çalışıyorlar.En korkunç olanı ise ölülerin apartman ve evlerin koridorlarında birkaç gün bekletip uygun bir zamanda cenaze işlemi yapmaları.

Suriye nin bir çok kenti top, tank, uçaksavar ateşi altında mücadele veren bir halkın direnişine sahne oluyor.Her geçen gün ölü,yaralı ve tutuklu sayısı büyüyor.Uluslararası Alimler birliği başkanı Dr. Yusuf el kardavi geçtiğimiz hafta tüm İslam ülkelerini Suriye halkına destek vermeye çağırdı.Bazı Arap ülkeleri Suriye elçiliklerini kapatma kararı aldılar.

Suriye yönetimi artık cenazeler kalkarken bile katliam yapmaya devam ediyor, Arap Birliği ,BM genel kurulunda bu kez Suriye için yeni bir koalisyon yeni bir oluşum peşinde,Sayın Ahmet Davutoğlu ise yoğun diplomasi trafiği çerçevesinde BM İnsan Hakları Komisyonu İnsani yardım girişimlerini bir an evvel başlatmak için bir dizi temaslara başladı.

Suriye halkı 40 yıldır yaşadığı bu zalim yönetimden kurtulmanın savaşını verirken Muhalefetin, bazı eksiklikleri ve zayıf yönlerini görmemiz bunu kabul etmemiz gerekiyor. En önemli eksikliğinin tek partili baskıcı baas yönetimi altında maalesef örgütlenme ve özgür çalışma kültürü ve ortamından mahrum oluşlarının bu gün zorluklarını yaşıyor olmalarıdır.Yurt dışında ve Suriye içinde bulunan muhalif direniş hareketinin eleştirilmesi yıpratılmasına şahit oluyoruz. Suriye istihbaratı Rusya,Çin,Irak,İran yöneticilerinin Suriye rejiminin devamından yana bir tutum içersinde olmaları,Türkiye de ise Suriye direnişine soğuk bakan laik sol Kemalist,ve muhafazakar İslamcı azınlıklı propaganda bloğunun etkisi karşısında muhalefet kendisinden beklenen bütüncül güçlü bir irade gösterme zafiyeti çekiyor.

Oysa bu gün Suriye de yaşanan katliamlar, evlerin, dükkanların, cenazelerin, camilerin bombalanması,çocukların öldürülmesi ve kadınların tecavüze uğraması bize Bosna da yaşanan katlimı hatırlatmıyor mu?. Bu gün Suriye de yaşananlar en çok Gazze de yaşananlara benzemiyor mu? İsmail Haniye Gazze bombalanırken el cezire televizyonundan tüm dünya ya (neredesiniz ey Müslümanlar, neredesiniz ey BM insan hakları ? evlerimiz başımıza yıkılıyor çocuklarımız katlediliyor,tepemize bombalar yağıyor neredesiniz ey İslam alemi)

Diye feryad ediyordu.Dün Aliye İzzet Begoviç in ve İsmail Haniye nin İslam dünyasından Müslümanlar katlediliyor daha ne kadar bekleyeceksiniz sorusuna muhatap kalmış idi İslam dünyası.

Bu gün Suriye de Bosna ve Gazze de yaşanan katliama benzer bir durum yaşanmaktadır.Dün Sırp ve Siyonist İsrail in yaptığı katliamların benzeri bu gün Suriye de gerçekleşirken İslam dünyasının önde gelen Lider,STK,Kurum,Yazar ve Çizerlerin maalesef meseleyi siyasi çıkarlar stratejik hesaplar bağlamında görmeye devam etmekte olduklarına şahit oluyoruz.

Adalet, Vicdan ve Merhamet bize Bu gün Suriye yi Bosna ve Gazze gibi görmemizi öğütlüyor.

Yaşadığımız yüzyılda meselelere İslami ve dini açıdan bakmamızın ne kadar karmaşık ve zor olduğuna şahit oluyoruz.Bu bakımdan adalet ve vicdanla merhametle Suriye ye bakabilme zahmetini göstermeliyiz.Gazze için Bosna için ağlamanın kolay olduğunu fakat,Suriye için ağlamanın ne kadar zor olduğuna şahit oluyoruz.İki benzer durum karşısında gösterdiğimiz tavır akılcı ,reel politik kaygıların ötesine gidememe zavallılığıdır.İslam dünyası önümüzdeki yıllarda İsrail ABD ve İngiltere fitnesinden ziyade, kendi basiret feraset irade ve samimiyet probleminden ötürü çok büyük bir iç çatışmanın kucağına sürükleneceğe benziyor.

Allah Suriye halkının yardımcısı olsun.İslam dünyasına ve batıya karşı gerçekten 40 yıl artı 11 aydır sabır ve cesaret ile diktatör bir rejime karşı çok onurlu bir mücadele veriyorlar.

Bize düşen suriye yi Bosna ve gazze gibi görmektir.böyle görebilirsek akan kanı durdururuz.dün Bosna da bulunan Türkiye ,iran, bu gün de suriye için suriye de olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder